Leren omgaan met stress doe je met deze breinfixers
“Aaaah, even lekker een week ontstressen aan het zwembad”, denk je. Maar je denkt verkeerd, zegt ‘s Nederlands beroemdste neurowetenschapper Erik Scherder. Wil je leren omgaan met stress? Doe dat dan met deze bewezen brein-fixers.
Yes, het antwoord komt in 5-en. Om de cirkel te doorbreken, zijn er 2 schakels die je kunt ontketenen: je Hippocampus en je Frontale Lob. Deze twee hersendelen reageren namelijk erg goed op bepaalde activiteiten, zegt Scherder. En dat zijn niet activiteiten zoals ‘op vakantie gaan’, ‘niksdoen’ of ‘bankhangen’. Oftewel: niet hoe je leren omgaan met stress tot nu toe waarschijnlijk hebt aangepakt. Dr. Wawoe: “Het idee dat je met vakantie je werkstress kunt kwijtraken, dat is maar zeer beperkt waar. […] Het laadt je op, maar daarna kom je in dezelfde stressvolle situaties terecht.”
Nee, Wawoe en Scherder raden je iets heel anders aan dan op vakantie gaan. Het is een manier van omgaan met stress terwijl je stress hebt. Een nieuwe manier van aanpakken, omdat stress nu eenmaal onvermijdelijk is in de meeste kantoorbanen – en op vakantie gaan of niksdoen slechts een tijdelijke oplossing is.
Leren omgaan met stress
Dit zijn non-stop ‘omgaan met stress’-middeltjes, die je elke dag kunt toepassen en die je elke dag opnieuw helpen je brein te regenereren van die mentale vermoeidheid.
Ten eerste, iets waar je Frontale Lob ontzettend blij van wordt:
1. Muziek!
Dr. Erik Scherder zweert erbij. Hij is zelfs een complete muziek-revolutie aan het ontketenen, door te pleiten voor meer muziek in onderwijs, op het werk, in ziekenhuizen en zorgcentra. Zijn nieuwe boek draait zelfs compleet over muziek als hét wondermiddel voor je Frontale Lob. Het ontspant, het inspireert, het regenereert.
(Scherder is niet de eerste die dat ontdekte. 100 jaar onderzoek wees deze playlist aan als meest ontspannend voor je brein, allertijden.)(leren omgaan met stress)
Je Hippocampus vaart, ten tweede, enorm goed bij:
2. Bewegen!
Het tegenovergestelde van nietsdoen. ‘Bewegen’ is een wondermiddel voor je brein als je het dr. Scherder vraagt. Zó’n wonderlijk middel zelfs, dat hij ook hier ooit een compleet boek over schreef. Je Frontale Lob profiteert hier overigens ongegeneerd van mee. (leren omgaan met stress) Net als bij de vierde tip:
3. Leer!
Nieuwe dingen leren is de remedie die je Hippocampus en Frontale Lob regenereert. Niet stil blijven zitten wanneer je mentaal vermoeid bent, maar juist uitdagingen opzoeken. Het klinkt lastig, maar het resultaat is het waard. Dr. Wawoe: “In de organisatiepyschologie, in mijn vakgebied, weten we dat je mensen die gestrest zijn of die een burn out hebben niet helpt door ze niks te laten doen.” Het aanleren en verwerken van nieuwe vaardigheden heeft namelijk juist een ontzettend ontstressend effect op de Hippocampus en Frontale Lob in je hersenpan, zeggen Wawoe en Scherder. (Muziek geeft dat trouwens nog een extra zetje, omdat het helpt met nieuwe indrukken verwerken. Dubbele werking!)(leren omgaan met stress)
Zolang je maar niet stilzit als je stress hebt. Oké, ‘s nachts mag je niks doen. Want de laatste tip van het anti-stress expert duo is deze:
4. Slaap!
Misschien een inkoppertje, omdat we al veel weten over de perfecte effecten van slaap op je hele brein. Maar daarom niet minder belangrijk! Slaap, slaap, slaap. Doe het genoeg, doe het op tijd, doe het goed. Of doe een middagdutje, in je pauze bijvoorbeeld! (leren omgaan met stress)
+ STOP MET MULTITASKEN
Er is daarnaast een anti-tip die dr. Scherder je nog wil meegeven. Iets dat je echt niet moet doen, in het omgaan met stress. Het verpietert je hersenpan doordat het je Hippocampus en Frontale Lob juist een flinke knauw geeft, die alleen maar stressbevorderend werkt: Multitasken.
Dr. Erik Scherder benadrukt het graag nog eens extra in zijn presentatie: multitasken verpest de boel. “Welke onderdelen in het brein spelen een grote rol bij het multitasken? Aha! Dat is de Frontale Lob in samenwerking met de Hippocampus. Daar zijn ze weer. Eigenlijk hetzelfde circuit [als bij stressbevorderende situaties].” (leren omgaan met stress)
Dus:
Probeer in je planning dus vooral zoveel mogelijk taken één voor één op te pakken, dan hou je je hoofd tevreden. Of in elk geval fit genoeg om al dat werk überhaupt te kunnen uitvoeren. Want onthoud de woorden van Wawoe: “Stress is het verschil tussen wat je wil en wat je kan.”
Leren omgaan met stress
Leren omgaan met stress? Start met een coachtraject. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waarom je doet zoals je doet, wat jouw energiegevers zijn, maar ook waar je op leeg loopt. Je leert (betere) keuzes te maken en meer balans aan te brengen in je leven. Meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente werkt volgens de CSR Methode. De praktijk is NOLOC erkend.
Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over bore-out.