Hoe ben je hier gekomen en waar wil je naar toe?
(goede coaching) Reflectie, wat is dat nou precies? En wat is het nut ervan? Als coach en trainer vind ik reflectie ontzettend belangrijk; hier leg je een belangrijke basis voor groei en ontwikkeling, maar ook voor compassie en acceptatie. Toch blijkt reflecteren lastiger dan gedacht, niet iedereen beheerst deze competentie. Hoe kan je er nou voor zorgen dat je goed reflecteren?
Waarom reflecteren?
Om het nut van reflecteren te zien is het van belang dat je weet wat het nut is van reflectie. Wat kan je ermee en wat levert het jou op?
- Reflecteren betekent dat je op systematische wijze de manier waarop je functioneert onder de loep neemt.
- Reflecteren is een belangrijke vaardigheid om jezelf te ontwikkelen en je gedrag en prestaties te optimaliseren.
- Door te reflecteren zorg je ervoor dat je de verantwoordelijkheid voor je groei zelf in handen neemt.
- Reflecteren is een vorm van leren waarbij je jezelf in het middelpunt van de belangstelling plaatst. Kan het interessanter zijn?! (goede coaching)
Hoe kan ik reflecteren?
Een mooie manier om te reflecteren is de STARR Methode. STARR staat voor:
- Situatie
- Taak
- Actie
- Resultaat
- Reflectie
De STARR-methode werkt als volgt:
Je beschrijft een concrete situatie en geeft daarbij aan wat jouw taak of rol hierbij is. Dan beschrijf je welke acties je hebt ondernomen en wat hiervan het resultaat was. Tot slot doe je de werkelijke reflectie. Het is hierbij wel belangrijk eerst onderzoek te doen, dat wil zeggen jezelf vragen te stellen, voordat je conclusies trekt voor een volgende, vergelijkbare situatie. (goede coaching)
Bij sollicitatiegesprekken en ook bij het schrijven van sollicitatiebrieven wordt het STARR-model veel gebruikt. De nadruk op de laatste R van reflectie komt daarbij soms te vervallen, en dan wordt er wel gesproken van de STAR-methode.
Het is belangrijk om open vragen te stellen, want open vragen geven ruimte voor onderzoek. Het zijn geen vragen die je alleen maar met ja of nee kunt beantwoorden. (goede coaching) Open vragen beginnen meestal met:
- Wat
- Waar
- Wanneer
- Waarom
- Hoe
Andere tips voor reflectie
Je kunt op iedere situatie reflecteren en op elk probleem dat je bezighoudt. Daar kun je veel van leren, maar de valkuil is dat je hierdoor door de bomen het bos niet meer ziet en eindeloos blijft terugkijken. Een ander gevaar is dat je misschien het gevoel dat je eigenlijk wel lekker bezig bent – het werk gaat goed, er is geen kritiek van collega’s of je leidinggevende – en dus zie je geen reden om te reflecteren. Toch kan het dan ook heel leerzaam zijn om stil te staan bij jezelf en je manier van handelen.
De volgende tips kunnen je helpen bij het reflecteren:
- Kies een concrete situatie en kijk terug op dat specifieke moment en jouw manier van handelen.
- Reflecteer regelmatig en ‘rooster’ tenminste één keer per week een reflectiemoment in liefst op een vast moment.
- Stel jezelf open vragen.
- Stel oordelen over jezelf uit, kijk eerst wat er gebeurde voor dat je hier een waarde aan geeft.
- Reflecteer op een methodische manier, bijvoorbeeld door een lijstje vragen te doorlopen of het reflectiemodel te gebruiken.
- Reflecteer niet alleen op probleemsituaties maar ook op succeservaringen.
- Gebruik feedback van anderen om vanuit dat gezichtspunt te reflecteren.
Even stil staan met goede coaching
Wil jij ook even stil staan, om te onderzoeken waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, om vervolgens te onderzoeken waar je naar toe wilt? Ga dan eens aan de slag met een coach. Goede coaching geeft je inzichten, vergroot je zelfvertrouwen en helpt je (betere) keuzes te maken. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je kunt bij ons terecht voor:
- Persoonlijke coaching
- Loopbaan coaching
- Coaching bij stress
- Studiekeuze coaching
- Assessments, loopbaanonderzoek en testen
- Workshops
- Teamtrainingen
Bronnen: Studielicht, Carrieretijger
CoachPraktijk Twente vindt goede coaching belangrijk. De praktijk is NOLOC erkend.
Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over eigenaarschap of lees hier meer over grenzen stellen.