Wanneer is een coach gecertificeerd en erkend?

Erkenning en certificering is steeds belangrijker in coaching. Maar wat is het verschil eigenlijk en het belang van beide? En hoe vind je nou die goede coach? Wat is een gecertificeerde coach en wat is een erkende coach? Er komen allerlei tips voorbij, zoals een coach die is aangesloten bij een beroepsvereniging, maar let op, want aangesloten betekent nog niet erkend! In dit bericht een aantal tips om een goede coach te vinden. In dit bericht lees je uitleg over zaken waar je rekening mee kan houden in je zoektocht naar een goede coach.

Gecertificeerde coach

Een goede coach is een gecertificeerd coach (en een erkende coach! Zie hieronder). Gecertificeerd wil zeggen dat de coach op opgeleid door een opleidingsinstituut dat geaccrediteerde opleidingen aanbiedt. Alle geaccrediteerde coachopleidingen vindt je op de website van NOBCO.

Erkende coach

Wanneer je een gecertificeerde coach bent dan kun je je laten erkennen, oftewel laten zien dat je je goed kent en beheerst. Dit doe je doe je aan te sluiten bij een vakgroepvereniging EN door een erkenningstraject op te starten. Alleen lid worden is dus niet voldoende. In een erkenningstraject laat je door verschillende opdrachten zien dat je je vak beheerst, dat je je op de hoogte bent van de ontwikkeling van jouw vakmanschap en dat je je blijft ontwikkeling. De coaches van CoachPraktijk Twente, Bregje en Gabrielle, zijn gecertificeerd, aangesloten en erkend (bij NOLOC, de vakgroepvereniging voor loopbaanprofessionals.

Aan de slag met een erkende gecertificeerde coach

Wil jij vooruit in je werk? Dan kan een loopbaancoach geweldig helpen. Hier lees je alle tips om de beste carrière-adviseur te vinden. Waarschijnlijk zul jij tijdens je leven een paar keer van baan veranderen…of zelfs van beroep. De arbeidsmarkt verandert immers voortdurend en steeds sneller. Hele beroepen verdwijnen (dag telefonist) en worden vervangen door gloednieuwe (hallo webdesigner). Daarbij zijn arbeidscontracten steeds korter en flexibeler. Dit schept onzekerheid, maar ook volop mogelijkheden om te groeien. En weet je even niet welke kant het op moet met jouw carrière, dan kun je terecht bij een NOLOC erkende coach.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt om jouw werkambities te bereiken. De coach kan je bijstaan met het ontdekken van je talenten, vaardigheden en drijfveren. En met het vinden van een baan die daarbij past of zelfs het uitstippelen van een heel carrièrepad. Maar je kunt bij een loopbaancoach ook terecht voor alle andere werkgerelateerde vragen, bijvoorbeeld over hoe je om kunt gaan met stress, onzekerheid of conflicten in je baan.

Zoek je een loopbaancoach? Bedenk dan goed wat je precies van haar wilt. Heb je vooral behoefte aan praktische hulp; bijvoorbeeld bij het solliciteren of het vinden van vacatures? Of wil je liever een loopbaanadviseur om de zin in jouw baan en bestaan mee te ontdekken? De ene loopbaancoach kijkt namelijk vooral naar de praktische kant, de andere naar de psychologische, en sommige doen beide.

Vraag jouw gecertificeerde coach ook welke doelgroep ze bedient en bedenk hoe jij daarin past. Helpt ze vooral mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of CEO’s die nog beter willen presteren? (NOLOC erkende coach)

Loopbaancoach methodieken

De methodieken van loopbaancoaches lijken veel op die van andere coaches. Wel wordt bij loopbaancoaching vaker gebruikgemaakt van allerhande tests om interesses, talenten, motivatie en passende beroepen in kaart te brengen. Een aantal daarvan – denk aan TMA en DISC – mag alleen worden afgenomen door coaches met een speciale certificering of licentie. Let hierop als je je zinnen hebt gezet op een bepaalde test. En vraag dan meteen of de kosten ervan (soms honderden euro’s) zijn opgenomen in het afgesproken tarief, of daar bovenop komen.

Heb je een fijne loopbaancoach gevonden? Check dan of het een gecertificeerde coach is en een NOLOC erkende coach is, dan is hij/zij aangesloten EN erkend bij de speciale beroepsverenigingen Noloc of CMI en voldoet aan kwaliteitseisen voor de opleiding en bijscholing. Dan zit je zeker goed.

Geen jobcoach

De termen loopbaancoach en jobcoach worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar gaan over totaal verschillende dienstverleners. Een jobcoach wordt toegekend door het UWV of de gemeente en is speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking (een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap die werk extra uitdagend maakt). Een jobcoach helpt bij het zoeken van een baan, maar coacht ook veel op de werkvloer. (gecertificeerde coach)

Coach vergoed door je baas

Het kan gebeuren dat je werkgever jouw loopbaancoach betaalt. Superfijn! Maar soms leidt dit tot achterdocht. Is de coach op jouw hand, of eet die uit de hand van je baas? Dit gevoel kan vooral ontstaan als je de coach niet zelf hebt mogen kiezen. Of erger, als de ‘loopbaancoach’ Hennie van de personeelsafdeling is, die misschien ook jouw beoordelingsgesprek doet. Maak het altijd bespreekbaar als je onder dergelijke omstandigheden geen vertrouwensband met je carriere-adviseur kunt opbouwen. Weet ook dat een coach alleen informatie over het traject mag delen na uitdrukkelijke instemming van jou. Dit kun je zwart op wit laten zetten. Helpt dit allemaal niet? Vraag dan of je alsnog zelf een loopbaancoach mag uitkiezen.

Klik

Een belangrijke onderdeel is een klik. De meeste coaches bieden een gratis intake gesprek aan, en dat is ook belangrijk, want als er geen klik is kan je ook geen goed coachtraject doorlopen met elkaar. Het is belangrijk dat je je fijn en veilig voelt bij een coach. Neem ook altijd de tijd om na te denken of dit is wat je wilt en neem niet direct in het gesprek al een beslissing of je wilt starten. (gecertificeerde coach)

Contact opnemen met een erkende en gecertificeerde coach

Wil je aan de slag in een loopbaan traject? CoachPraktijk Twente werkt met NOLOC erkende coaches. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraakvoor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

NOLOC erkende coach

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over de loopbaan apk.