Hoe kies jij?

(coaching in almelo) Hoe kies jij eigenlijk? Er zijn verschillende soorten keuzestijlen. Wellicht dat door inzicht in keuzestijlen je herkenning hebt hoe het bij jou werkt. Dan kun je er woorden aan geven. Hieronder zie je een aantal keuzestijlen staan? Welke keuzestijl is op jou van toepassing, of herken je er meerdere? Herken je ze ook bij anderen in je omgeving?

1. De logisch-rationele stijl

In deze keuzestijl ligt de nadruk op logische, verstandige en redelijke argumenten bij het nemen van een beslissing. Je plant de keuze goed, verzamelt argumenten en kijkt logisch en rationeel wat voordelig lijkt in de gegeven situatie. Je overweegt vanuit je hoofd. (coaching in almelo)

2. De emotionele stijl

Emotionele kiezers luisteren bij beslissingen vooral naar hun hart en hun eigen gevoelens. Wat voelt goed en waarvan krijg je bijvoorbeeld pijn in je buik? Je overweegt vanuit je hart. (coaching in almelo)

3. De impulsieve stijl

Voor impulsieve kiezers Iijkt kiezen vaak helemaal niet zo moeilijk. Ze doen gewoon wat het eerst in hen opkomt of spontaan het beste lijkt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bovendien is de eerste indruk toch vaak het meest waardevol of  betrouwbaar? Je overweegt vanuit het hier en nu. (coaching in almelo)

4. De uitstellende stijl

De uitstellende kiezer kiest het zekere voor het onzekere. Waarom beslissen als het nog niet meteen hoeft? Je kunt altijd nog waardevolle, nieuwe informatie krijgen. Je overweegt vanuit het daar en dan. (coaching in almelo)

5. De eigenzinnige stijl

Eigenzinnige kiezers weten precies wat ze willen en laten zich door niets of niemand van de wijs brengen: het gebeurt zoals zij het wensen. Ze zijn in staat om heel zelfverzekerd en vol overtuiging te kiezen. Je overweegt vanuit jezelf. (coaching in almelo)

6. De meegaande stijl

Een meegaande kiezer past zich makkelijk aan aan de wensen van de ander of de groep aan. Zijn eigen mening telt niet zo zwaar. Belangrijk is dat de onderlinge verhoudingen goed blijven. Je overweegt vanuit de ander. (coaching in almelo)

7. De intuïtieve stijl

Een intuïtieve kiezer ‘voorvoelt’ vaak wat er speelt. Vaak zegt hij: ‘Ik wist dat het zo moest zijn.’ of ‘Ik wist het diep van binnen.’ Je kiest vanuit een onbewust beoordelingsproces. (coaching in almelo)

Bron: de zeven keuzestijlen van Paul Beekers uit ‘Kiezen is een kunst’ (2006)

Coaching in Almelo

Wil jij aan de slag met een coach? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen. Waarvoor kan je bij ons terecht?

Het laatste nieuws bijhouden? Volg ons dan op LinkedIn, Facebook of Instagram

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over het versterken van je eigenwaarde.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend

coaching in Almelo