Hoe gelukkig ben jij in je baan?
(coaching competenties) De vier dimensies van werkgeluk
De meeste uren van ons leven brengen we door op ons werk. Dan kan je je daar maar beter goed bij voelen. “Ruim 1 werknemer op 5 in ons land is actief ongeëngageerd ten aanzien van zijn werk. Een opvallend hoog cijfer. Eigenlijk betekent het dat ze walgen van hun werk.” (coaching competenties)
Voor je werkgeluk moet je meerdere hordes nemen, lezen we in het Werkgeluk van Dajo De Prins. Eigenlijk vormt het de optelsom van deze 4 dimensies.
1. Tevredenheid: priester
In ons land is zowat 9 op 10 werkenden tevreden over zijn werk. “Al is ‘tevreden zijn over’ niet zo’n heel veeleisende standaard. Wie tevreden is, vindt het goed genoeg. Het is een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde voor werkgeluk. In feite het minimum”, stelt De Prins. (coaching competenties)
Werktevredenheid hangt af van je verwachtingen, maar ook van de kenmerken van je baan waarbij loon, werk-privébalans, veiligheid en gezondheid op het werk, en de relatie met baas en collega’s de belangrijkste zijn. Ook het feit of je werk interessant is, speelt een rol.
Uit divers onderzoek blijkt dat geestelijken vaak erg hoog scoren in werktevredenheid. Ook leraren, psychologen, kantoorchefs en ingenieurs blijken gemiddeld uitzonderlijk tevreden.
2. Plezier: bloemist
Werkplezier gaat over hoe jij je voelt op het werk. Wie tijdens het werk veel meer positieve dan negatieve gevoelens ervaart, zal hier hoog scoren. In deze categorie is het minder goed gesteld. “Tevreden zijn over je werk betekent dus niet dat het je ook genot verschaft”, oppert De Prins. (coaching competenties)
Bij een Brits onderzoek moesten smartphonegebruikers aanduiden welke 40 activiteiten zij uitvoerden, en hoe goed of slecht zij zich daarbij voelden. Werk eindigde hier op een bedroevende voorlaatste plaats vóór ‘ziek in bed liggen’. “De tijd die we op het werk doorbrengen met leidinggevenden en collega’s lijkt hierbij het zwaarst beladen met negatieve gevoelens”, stelt hij vast. Oh ja: ‘de liefde bedrijven’ eindigde in die lijst op één, gevolgd door concert, dans, theater, museum, bibliotheek en sport.
Welke banen doen het goed qua werkplezier? De bloemist en de tuinman maar ook kappers, schoonheidsspecialisten, loodgieters en marketing- en pr-medewerkers. (coaching competenties)
3. Engagement: zelfstandige
Vinden mensen hun werk zo meeslepend dat zij zich volop betrokken voelen, en dus actief engageren? Dat blijkt in ons land bij 12% het geval. 66% vertoont geen engagement en 22% is actief ongeëngageerd ten aanzien van zijn werk.
“Eigenlijk betekent dat zoveel als dat ze walgen van hun werk. In België ligt het aandeel van de actief ongeëngageerden een stuk hoger dan in Nederland”, stelt De Prins vast. Beroepen met gemiddeld een hoog gehalte aan actief engagement zijn zelfstandige ondernemers. Ook directieleden, managers en overheidsfunctionarissen scoren hoog. (coaching competenties)
4. Betekenis: brandweerman
Bij deze laatste horde naar werkgeluk gaat het erom hoe zinvol we ons werk vinden. Voel je aan dat het bijdraagt tot de samenleving? “De meesten vinden hun baan nuttig, maar slechts 5% vindt hem ook echt zinvol.” Scoren goed hier als zinvol beroep: brandweermannen en -vrouwen, medewerkers sociale dienst, bibliothecarissen, verloskundigen en politieagenten. (bron: Jobat, TVC)(coaching competenties)
Coaching competenties
Wil je aan de slag met competenties? Wil je bijvoorbeeld meer zichtbaar worden op het werk? Je assertiviteit vergroten of beter presenteren? Dan biedt coaching uitkomst. Wil je meer weten over onze mogelijkheden? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over verantwoordelijk zijn en je verantwoordelijk voelen of lees hier een bericht over stress. (coaching competenties)