Durf jij de stap te wagen?

(NOLOC coach) ‘Wat heb je dan allemaal al gedaan om te onderzoeken of je een bedrijf wilt starten?’ Vroeg ik een klant tijdens ons eerste gesprek. ‘Nou, ik heb al er al veel over nagedacht en er al eens over gesproken met ander. Ik heb ook een boek gekocht, over ondernemerschap.’ gaf ze als antwoord. ‘Nou, dat zijn al mooie eerste stappen die je gemaakt hebt. Wat zou je nou nog meer kunnen doen om een stapje richting dat doel te komen, besluiten of je voor jezelf wilt beginnen?’ Daar had ze snel besloten: ‘Ik ga dat boek nu ook echt lezen.’

De knoop doorgehakt

(NOLOC coach) Een week of twee later zag ik haar weer. Ik was benieuwd hoe het nu met haar zou gaan en was van plan wat opdrachten met haar te doorlopen om zichzelf goed te leren kennen. Maar daar zat opeens een zelfverzekerde vrouw tegenover me die zich een dag geleden had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de knoop had doorgehakt. Ze had tijden vast gezeten en had dit ene zetje nodig gehad om uit haar comfortzone te komen. Ze besloot haar hart te volgen en haar angst voor onzekerheid opzij te zetten. Deze angst mocht er wel zijn, want zekerheid was belangrijk voor haar, maar het mocht haar niet meer in de weg zitten stappen te maken. Ze vertelde het stralend.

Je doet zoals je doet

(NOLOC coach) Inmiddels heeft ze een goedlopend bedrijfje en is ze helemaal in haar element. Coaching kan mensen enorm helpen stappen te nemen die ze willen nemen, maar niet durven nemen. In een coachtraject leer je jezelf goed kennen. Daardoor begrijp je beter waarom je doet zoals je doet. Een coach daagt je uit om uit die comfortzone te komen, zodat er weer uitdaging ontstaat, persoonlijke groei of ontwikkeling in competenties. Persoonlijk groeien geeft je zelfvertrouwen en kracht om stappen te maken. Een mooi basis wanneer je even vast loopt of een aan de slag met iets waar je tegen aan loopt.

Leren keuzes te maken

Hieronder vind je een aantal tips die je helpen keuzes te maken

TIP 1 Werk aan je zelfvertrouwen

Jezelf leren vertrouwen is essentieel om je beter te voelen over de keuzes die je maakt en keuzes te maken die bij jou passen. (NOLOC coach)

TIP 2 Ontdek wat jou tegenhoudt om keuzes te maken

Belangrijk om aan een verandering te kunnen werken is te weten wat de oorzaak is van het probleem. Want dan kun je ook beter bepalen wat de oplossing moet zijn.

TIP 3 Leer minder afhankelijk te zijn van de mening van anderen

Dit is helemaal niet zo moeilijk en een kleine verandering hierin geeft je al veel meer keuzevrijheid. (NOLOC coach)

TIP 4 Ontdek wat jouw eigen manier is om keuzes te maken

We hebben allemaal een eigen manier om keuzes te maken en jouw eigen gebruiksaanwijzingen hierin leren kennen geven je een recept dat je iedere keer weer kunt volgen.

TIP 5 Leer om vanuit je gevoel keuzes te maken

Uit onderzoek blijkt dat als je kiest met je verstand, je vaak niet de juiste keuze maakt. Je gevoel weet vaak al wat de juiste keuze is. Belangrijk dus om te leren je gevoel goed in de gaten te houden. (NOLOC coach)

TIP 6 Leer omgaan met angstgedachten

Angst is een slechte raadgever, echt! Angstgedachten kunnen je helpen in kaart te brengen waar je op moet letten, welke risico’s je moet onderzoeken. Maar vaak blijkt dat hetgeen we het liefste willen, ook hetgeen is waar we het bangst voor zijn. Leer deze gedachten dus op waarde te schatten, i.p.v. dat ze je tegenhouden in de keuzes die je maakt. (NOLOC coach)

Aan de slag met een NOLOC coach

Wil je aan de slag met persoonlijke groei of loop je vast in je loopbaan? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen. Je kunt bij ons terecht voor persoonlijke coaching, loopbaan coaching, coaching bij stress en studiekeuzebegeleiding. Daarnaast bieden we leuke workshops aan en gerichte teamtrainingen. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!

NOLOC coach

Meer lezen? Ontdek hier welke ikken in jouw bus zitten! Liever ontdekken welke conclusie er zijn getrokken uit de langste studie over geluk? Kijk dan hier.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Instagram!

NOLOC coach