4 manieren om je intuïtie te verbeteren

Intuïtie is een onderschatte bron van kennis die van groot nut kan zijn. In dit artikel vind je vier oefeningen om je intuïtie te versterken. (NOLOC coach Wierden)

 1. Oefen en gebruik je verbeelding
  Intuïtie is een kwestie van patronen herkennen. Hoe meer gebruik je maakt van je verbeelding, hoe meer patronen je zult herkennen. Je verbeelding kun je ontwikkelen door nieuwe ervaringen op te doen, door nieuwe dingen te doen: ga eens naar een restaurant waar je anders nooit naar toe zou gaan, bezoek een film die je eigenlijk niet had willen zien, doe kortom eens iets anders dan je normaal zou doen, zoek nieuwe ervaringen.
 2. Leer luisteren
  Neem je zesde zintuig serieus en leer luisteren naar wat dat vreemde gevoel je eigenlijk wil zeggen. Neem de tijd ervoor en probeer door associaties of verbeelding duidelijker te krijgen wat je intuïtie je wil vertellen. (NOLOC coach Wierden)
 3. Vertel verhalen
  Je kunt je intuïtie ontwikkelen door je fantasie beter te gebruiken, door verhalen te vertellen. Stel je aan het begin van een nieuw project eens voor dat het mislukt is en verzin dan wat er allemaal mis gegaan kan zijn. Of fantaseer eens hoe het zou zijn als je het project in een andere tijd of in een ander land zou moeten uitvoeren.
 4. Spreek vermoedens en gevoelens van onzekerheid uit
  Mensen zeggen vaak: ik weet het niet zeker, maar ik denk… Of: ik weet het niet zeker, maar ik heb het gevoel dat… Breek die zinnen niet af, maar ga door, vertel er meer over. Onderzoek waar je twijfels vandaan komen, probeer erachter te komen op welke ervaringen en kennis je vermoedens gebaseerd zijn. Vertel meer! (NOLOC coach Wierden)

In welke situatie kun je je intuïtie gebruiken?

 • In een eenvoudige en gestructureerde situatie, met een duidelijk omschreven procedure, ga je niet intuïtief te werk. Je benadert de situatie zuiver rationeel. Voor een rood stoplicht stop je, en bij de kassa van een supermarkt ga je in de rij staan. En in een vergadering wacht je met jouw mededeling totdat je bij het betreffende agendapunt bent.
 • In een gecompliceerdere situatie doe je nog steeds een beroep op je verstand, maar hier zijn kennis en ervaring belangrijk: neem de situatie waarin een dokter een diagnose stelt, of waarin een consultant een financieel advies geeft. (NOLOC coach Wierden)

Bron: Psychosociaal digitaal

NOLOC coach Wierden, Almelo, Rijssen, Hengelo

Zoek je een erkende coach in de regio Twente? CoachPraktijk Twente is aangesloten en erkend door NOLOC, de grootste beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals. Je kunt bij ons terecht voor:

NOLOC coach Wierden

Meer berichten lezen? Ontdek hier hoe je je emotionele intelligentie kan vergroten.

NOLOC coach Wierden, Almelo, Rijssen, Hengelo e.o., NOLOC coach Wierden, Almelo, Rijssen, Hengelo e.o.