Wat doen mentaal sterke mensen nou eigenlijk?
(NOLOC coach Hengelo) Mentaal sterk staan: het lijkt een basiscompetentie voor iedereen die wat wil bereiken. Maar niet iedereen is geboren met een stalen geest. Onderzoek heeft uitgewezen dat je je mentale sterkte kan trainen. Hoe word je een mentaal sterker persoon? In dit artikel enkele gewoontes die jou kunnen vooruithelpen.
De militaire academie van West Point in de Verenigde Staten heeft het meest rigoreuze selectieproces. Je zou dus denken dat de crème de la crème in staat is om de volledige training uit te zitten. Niets is minder waar: voor het einde van het eerste jaar zijn er al behoorlijk wat uitvallers. Ook aan onze universiteiten haalt één derde van de studenten zijn tweede jaar niet. Soms zijn studenten er gewoon niet voor gemaakt, maar een aantal van hen staat mentaal niet sterk genoeg om een uitdaging van drie jaar of meer te volbrengen. (NOLOC coach Hengelo)
Aan de militaire academie gaan de studenten dan ook door een programma, ‘Beast’ genaamd, dat bestaat uit fysieke, mentale en sociale uitdagingen die het uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen van de studenten moeten testen. Maar is het mogelijk om uit alle studenten diegene die het zullen halen, eruit te pikken op basis van enkele karaktertrekken en gewoontes?
Volgens Angela Duckworth, psychologe aan de universiteit van Pennsylvania, kan dat. Zij nam de proef op de som en deed een studie waarbij ze bekeek welke studenten het hele programma aankonden. Ze deed rigoureuze interviews en testen en ontdekte dat IQ en talent zeker niet de determinerende factoren zijn. (NOLOC coach Hengelo)
Duckworth ontwierp dan maar haar eigen test om te bekijken welke kadetten de mentale kracht hadden om The Beast volledig uit te voeren. Ze noemde het de ‘Grit scale’ (determinatieschaal) en dat bleek een uitzonderlijk goede voorspeller voor het succes van de kadetten. De schaal meet mentale kracht, die unieke combinatie van passie, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen die ervoor zorgen dat je je doelen ook bereikt. (NOLOC coach Hengelo)
Andere kijk
Om je mentale kracht op te krikken moet je eenvoudigweg je kijk op het leven veranderen. Als het moeilijk wordt, lijden mensen die mentaal sterk staan, even hard als de rest. Het verschil is dat zij begrijpen dat je uit de moeilijke momenten ook veel waardevolle lessen kan leren. Het zijn uiteindelijk die lessen die je de kracht geven die je nodig hebt om te slagen. (NOLOC coach Hengelo)
Uiteindelijk, concludeert Duckworth, is mentale kracht ontwikkelen niets meer dan regelmatig de dingen doen die niemand anders wil doen. Als jij de volgende dingen niet op regelmatige basis doet, dan zou je ze moeten doen. Want ze zijn exact wat mensen die mentaal sterk staan, wel doen.
Vechten als het lastig wordt
Je moet vechten als je je net verslagen voelt. Een goed voorbeeld is Muhammed Ali. Een reporter vroeg de bokser ooit hoeveel sit-ups hij elke dag deed. Ali antwoordde dat hij het niet wist. “Ik tel m’n sit-ups niet, ik begin maar met tellen zodra het begint pijn te doen. Want het is dan pas dat het er toe doet, wanneer het pijn doet.” (NOLOC coach Hengelo)
Hetzelfde geldt voor succes op je werk: je hebt twee keuzes als het moeilijk wordt: je groeit voorbij het obstakel en wordt mentaal sterker. Of je laat het je verslaan. Mensen zijn gewoontedieren. Als jij steeds stopt op het moment dat het moeilijk wordt, dan is het de volgende keer zoveel makkelijker om opnieuw te stoppen. Als je daarentegen doorzet, dan heb je je geest net aangeleerd dat succes wel mogelijk is als je verder doet. Als je jezelf door een uitdaging duwt, hoe moeilijk ook, dan groeit je mentale kracht. (NOLOC coach Hengelo)
Stel uit
Dat lijkt een gegeven dat niet past bij goalgetters, maar wat je precies uitstelt is je genot. Werk uitstellen is dan weer een slecht idee. Maar mensen met de grootste mentale kracht, zijn meesters in het uitstellen van hun bevrediging, ze maken er een gewoonte van. Een experiment aan de universiteit van Stanford waarbij kinderen in een kamer werden gezet met een marshmallow, toont dat aan. De kinderen zaten, onder camerasupervisie, alleen in een kamer met een marshmallow, gedurende een kwartier. Voor de onderzoekers weggingen, vertelden ze de kinderen dat als ze konden wachten met de marshmallow opeten, ze er twee achteraf kregen. (NOLOC coach Hengelo)
Het resultaat van het onderzoek was indrukwekkend: de kinderen die konden wachten de onderzoeker terug was, hadden een beter leven. Ze haalden hogere testresultaten, meer succes in hun carrière en zelfs een lagere Body Mass Index. Het punt achter het onderzoek is dat kinderen die een gewoonte maken van het uitstellen van hun genot, succesvoller waren. Dat kunnen is een teken van mentale kracht: je moet dus moeite in je project willen steken. (NOLOC coach Hengelo)
Maak fouten – en probeer dan opnieuw
Eén van de gewoontes die mensen die mentaal sterk staan, hebben, is dat ze geen schrik hebben van fouten maken. Dat wil zeggen dat je er eigenlijk een gewoonte van moet maken om op je gezicht te gaan en dan toch recht te krabbelen en opnieuw te proberen. Bang zijn om fouten te maken is perfect normaal, maar mensen die er een gewoonte van maken om fouten te maken, weten dat er ook positieve kanten aan zijn, dat falen zelden zo erg is als het lijkt en dat je er net uit leert. (NOLOC coach Hengelo)
Een onderzoek aan de universiteit van William en Mary toont dat de meest succesvolle ondernemers twee kritieke kenmerken en gewoontes delen. Voor dat onderzoek werden 800 mensen ondervraagd, het merendeel onder hen had het heel moeilijk om zich voor te stellen dat ze zouden mislukken. Dat wil niet zeggen dat ze het daar moeilijk mee hadden: ze dachten gewoon niet dat falen noodzakelijk ging gebeuren. (NOLOC coach Hengelo)
Een tweede kenmerk van succesvolle ondernemers is dat zij er ook niet om geven wat andere mensen van hun denken. Met andere woorden: de meest succesvolle ondernemers hebben niet de gewoonte om te stressen over falen: ze zien dat als een kleine maar noodzakelijke stap in het proces om hun doelen te bereiken.
Hou je emoties onder controle
Het klinkt misschien bizar, maar negatieve emoties betekenen vooral dat je je mentale kracht elke seconde onder druk zet. Het is natuurlijk niet mogelijk en zelfs af te raden om je emoties volledig te blokkeren, maar het is wel absoluut aan te raden om ze een beetje te controleren. Als je je emoties je rationele geest laat overnemen, dan is het namelijk heel gemakkelijk om je vastberadenheid los te laten. (NOLOC coach Hengelo)
Slechtgezind zijn, kan er bij voorbeeld voor zorgen dat je je kwaad maakt om de kleinste dingen. Dat kan er dan weer voor zorgen dat je van je doel afwijkt. Maar ook hoge pieken in je emoties kunnen je schade berokkenen: je kan er te veel zelfvertrouwen van krijgen en er impulsieve beslissingen van gaan maken. Om dat tegen te gaan, is je emoties ietwat onder controle te houden een goede gewoonte.
Maak de beslissingen waarvan je bang bent om ze te maken
Kiezen is verliezen, zeggen ze, maar eigenlijk is dat helemaal niet het geval. Integendeel: wie niet kiest, verliest het potentieel van beide mogelijkheden. Soms weten we dat we dingen moeten doen omdat het op lange termijn de beste keuze is, maar willen of durven we niet. Een ontslag, een vreemd persoon bellen, een nachtje doorwerken omdat iemand ziek is gevallen of zelfs een project volledig laten vallen om de rest van het bedrijf recht te houden: soms moeten die beslissingen nu eenmaal genomen worden. (NOLOC coach Hengelo)
Het belangrijkste om te onthouden in dit soort situatie, is dat je bepaalde beslissingen sowieso moet maken: niet kiezen is dus wel degelijk verliezen. Door een beslissing uit te stellen, kom je vaak niet tot andere conclusies, je hebt de situatie gewoon laten escaleren. Stap dus weg van de emotionele component van de beslissing en maak ze gewoon. Nadien moet je enkel nog uitvoeren. (NOLOC coach Hengelo)
Vertrouw je buikgevoel
Hoe maak je de juiste beslissingen? Als je alle informatie hebt, laat die dan even inzinken en vraag jezelf af: wat zegt mijn buikgevoel. Vaak is er sowieso niet één juiste beslissing: het is een kwestie van hoe je de feiten interpreteert en wat je voorkeuren zijn. Maar iemand moet de beslissingen maken en jij bent in dit geval de juiste persoon voor de job.
Vertrouw dus op je buikgevoel. Als de feiten geen duidelijke richting aangeven (en voor alle duidelijkheid: kijk eerst naar de gegevens voor je) dan heeft elke keuze zijn voor- en nadelen. Ga dan voor het project waar jij het meest in gelooft. Vertrouw in jouw capaciteit om de juiste beslissing te maken. Mentaal sterke mensen weten dat er fouten kunnen gebeuren, maar gaan af op het feit dat ze de vaardigheden hebben om de juiste beslissingen te maken. (NOLOC coach Hengelo)
Focus op de details
Gedetailleerde gegevens, zoals lange datareeksen, doen de meeste mensen de handen in het haar steken. Zeker als je moe bent, wordt je mentale kracht op de proef gesteld. Mensen die mentaal sterk staan, worden door dit soort detailwerk net uitgedaagd, ze zijn er niet bang van, integendeel.
Vaak willen we niet naar de kleine lettertjes kijken omdat we denken dat de taak die voor ons ligt, te moeilijk is. Maar mentaal sterke mensen maken er een gewoonte van om net dan sterk naar voor te komen. Zij weten dat er belangrijke gegevens in die details liggen en zullen zich net dan van hun sterkste kant laten zien door toch te focussen op de details. (NOLOC coach Hengelo)
Wees vriendelijk, zelfs tegen mensen die grof zijn
Hoe verleidelijk kan het zijn om een goede comeback te zoeken tegen iemand die net zijn slechtste kant aan jou laat zien. Een sarcastische sneer of een goedgeplaatste verbale tik teruggeven, kan dan wel deugd doen, maar wie mentaal sterk staat, heeft dat niet nodig. Mensen die mentaal sterk staan, laten niet over zich heen lopen, maar laten hun niveau ook niet zakken tot op het niveau van onvriendelijke individuen.
Meer zelfs: wie mentaal sterk in z’n schoenen staat, maakt er een gewoonte van om standaard iedereen vriendelijk te behandelen. De gouden regel is duidelijk: wees vriendelijk tegen anderen, behandel hen zoals je zelf behandeld wil worden. En sta niet toe dat de negativiteit van andere mensen jouw humeur of dag beïnvloedt.Jij kan anderen niet veranderen, maar je kan wel impact hebben op hoe je met situaties omgaat. (NOLOC coach Hengelo)
Neem verantwoordelijkheid op voor je daden
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je verantwoording aflegt voor je daden en beslissingen. Over het algemeen zullen mensen zich niet herinneren hoe het probleem ontstaan is, maar wel hoe je het opgelost hebt. Een mea culpa slaan en dan een goede oplossing zoeken voor een probleem, zorgt er alvast voor dat niemand van jou moet zeggen dat je het probleem op iemand anders probeert af te schuiven.
Daarbij zijn mentaal sterke mensen in staat om te zien dat ze fouten zullen maken. Ze hebben ook de pro’s en cons van elke beslissing afgewogen en ze kunnen dan ook perfect verantwoorden wat ze hebben gedaan. Als het dan fout gaat, hebben ze dan ook geen schrik om de verantwoordelijkheid op te nemen: ze staan mentaal sterk genoeg om voorbij de fout te gaan en aan de oplossing te werken. (NOLOC coach Hengelo)
Bron: Express.be
NOLOC coach Hengelo, Almelo, Enschede
Op zoek naar een erkende coach? Je kunt bij ons terecht voor coaching, trainingen, assessments en workshops. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.
Meer berichten lezen? Ontdek hier hoe je met ‘moeilijke’ mensen kan omgaan.
NOLOC coach Hengelo