Niet perfect is ook goed… Toch?

(Loopbaanonderzoek Twente) Niet perfect is ook goed! Een bordje met deze tekst staat in mijn spreekkamer te glunderen. Want het is natuurlijk hartstikke waar! Maar voor sommigen ook ontzettend onzin. Want als jij een perfectionist bent dan bezit je een prachtige kwaliteit: jij kan (of wil) dingen perfect doen. Een kwaliteit die alleen wel een gruwelijke hekel heeft aan ‘niet perfect’. De kunst zit hem in het genieten van jouw perfectionisme, maar er niet in door te slaan. Dan is perfect fantastisch, toch?

Aan de slag met kernkwaliteiten

(Loopbaanonderzoek Twente) Als perfectionist hoef je helemaal niet te streven naar imperfectie, maar als jouw perfectionisme je in de weg gaat zitten is het goed om eens te kijken waar het doorslaat. Om zicht te krijgen op jezelf, jouw kwaliteiten en jouw valkuilen ga ik in traject aan de slag met kernkwaliteiten. Samen onderzoeken we welke kwaliteiten echt bij jou horen. Welke kwaliteiten liggen zo dicht bij jou, dat het bijna vanzelf gaat. Perfectionisme is zo’n kwaliteit die vaak voorbij komt, alleen wordt vaak in dezelfde zin nog genoemd dat iemand daar zelf eigenlijk vooral last van heeft, en dat is jammer.

Kernkwadranten

(Loopbaanonderzoek Twente) Als we duidelijk hebben waar iemands kwaliteiten liggen, gaan we aan de slag met kernkwadranten (zie voorbeeld hieronder). Allereerst onderzoeken we wat de bijbehorende valkuilen zijn. Ben jij bijvoorbeeld zo’n perfectionist? Dan kan het jouw valkuil zijn dat je op alle slakken zout gaat leggen, dan is perfectionisme niet zo leuk meer en krijg je er last van. Wat heb je dan nodig vraag ik altijd? Wat helpt jou op het moment dat je in je valkuil bent beland? Dat kan bijvoorbeeld flexibiliteit zijn. Dit is dan jouw uitdaging, dat wat je te leren hebt. De laatste stap die we onderzoeken is de allergie; iemand die heel flexibel is en daar in doorslaat? Wat is dat voor iemand? Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die heel laks is. Laks is dan jouw allergie. En zo zie je maar, van een laks persoon kan je als perfectionist nog best iets leren.

Hieronder een voorbeeld van een kernkwadrant

Loopbaanonderzoek Twente

Perfectionisme is een mooie kwaliteit, zolang je ervan kan genieten en het jou niet in de weg zit. Dan is het helemaal prima als ‘niet perfect’ voor jou niet goed is. Het siert jou namelijk dat je mooi, nauwkeurig en goed werk aflevert. Dat hoef je helemaal niet af te leren.

Ontdek jouw kwaliteiten, loopbaanonderzoek Twente

Wil je weten wat jouw kernkwaliteiten zijn en meer zicht krijgen op jouw valkuilen, uitdagingen en allergieën? Start dan een coach traject. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waarom je doet zoals je doet, je kunt (betere) keuzes maken en staat steviger in je schoenen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan op Instagram!

Meer lezen? Lees hier 11 trucs om minder te piekeren.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

loopbaanonderzoek Twente

Loopbaanonderzoek Twente