Dit zijn de beste adviezen als je gaat beginnen met solliciteren

Voor het eerst solliciteren is spannend. Je wil die job, maar hoe presenteer je jezelf? Hoe verloopt zo’n gesprek? Wat is de beste voorbereiding? In dit artikel geven we je de noodzakelijke tips.

Je gaat voor het eerst solliciteren en wil natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Maar waar begin je? Zeker in deze crisistijd is het extra belangrijk dat je gelijk een sterke indruk maakt zodat jij als eerste wordt teruggebeld. Laten we de belangrijkste stappen doornemen.

Focus

Je moet goed beseffen waar je naar zoekt. Wat wil je? Wat voor functie? In welke sector? Waar ligt je eigen kracht? Want als je een helder doel voor ogen hebt, kom je des te overtuigender over als je voor het eerst gaat solliciteren? Kan je wel wat tips gebruiken? Klik dan op de link, want dit is een van de tips die trainer en adviseur Freek van Kraaikamp in deze video geeft voor Intermediair. (Loopbaanadvies in Twente)

Oriënteren en leren

Online vind je al veel handige tips en adviezen, maar je kunt altijd een stapje verder gaan en je sollicitatiekunsten aanscherpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een cursus die jou helpt om beter voor de dag te komen. Van het schrijven van een perfecte sollicitatiebrief tot het maken van een onuitwisbare indruk op je gesprekspartner, voor alles is er een opleiding. Voor een paar tientjes krijg je een handig overzicht van de diverse aspecten van het solliciteren, maar je kunt ook wat meer geld uittrekken voor je eigen privé-sollicitatietraining met een professional.

Je cv is je visitekaartje

Je curriculum vitaeis voor een recruiter meestal de eerste kennismaking met jou. Het is je visitekaartje en op basis daarvan word je wel of niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Omdat recruiters weinig tijd hebben, moeten zij in één oogopslag je relevante kwaliteiten en opleiding kunnen zien. Er zijn veel tips te vinden voor het opstellen van een perfect cv, en je kunt zelfs templates vinden die je veel werk uit handen nemen. (Loopbaanadvies in Twente)

Doe onderzoek

Heb je je baan eenmaal op het oog, zoek dan informatie over je beoogde werkgever. Hoe meer je van een organisatie weet, hoe beter je kunt motiveren waarom je juist dáár wil werken. De website leert je al veel over de producten, diensten, maar ook de drijfveren (‘purpose’) van een bedrijf. Ook kan het geen kwaad als je iets van de trends in de sector weet, daarmee toon je betrokkenheid. Eenmaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, check dan op LinkedIn je gesprekspartner(s) voor een nog betere voorbereiding. (Loopbaanadvies in Twente)

Vlotte babbel

Het sollicitatiegesprek – dat tegenwoordig veelal per video verloopt – maakt veel mensen nerveus, zeker als het de eerste keer is. Het helpt enorm als je zo’n gesprek van tevoren oefent en je sterke punten en prestaties op een rij zet. Veel goede raad vind je online, en je leert er ook welke vragen je zoal kunt verwachten, zoals: ‘Waarom zouden we u moeten aannemen?’ Wil je nog zekerder zijn van je zaak? Doorloop dan de 5 stappen voor het beste sollicitatiegesprek of huur een coach in om vooraf je sterke en zwakke punten in kaart te brengen, en samen door te nemen waar je het beter wel en niet over kunt hebben. Dat neemt al heel wat spanning weg. (Loopbaanadvies in Twente)

Niet laten ontmoedigen

Laat je nooit ontmoedigen als je de eerste keer, of zelfs de tweede of de derde, wordt afgewezen. De banen liggen momenteel niet voor het oprapen, dus krijgen recruiters en werkgevers veel meer sollicitaties te verwerken. Lukt het niet gelijk? Ga wandelen, maak je hoofd leeg, analyseer wat je eventueel beter had kunnen doen, en zoek dan verder naar je potentiële droomjob. Met een sterke voorbereiding gaat het gewoon een keer lukken. (Loopbaanadvies in Twente)

Loopbaanadvies in Twente

Wil je ook solliciteren, maar heb je nog geen idee wat echt bij je past? Ontdek het in een coachtraject! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd tot Register Loopbaan Professional. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over de workshops drijfveren en talenten.

Loopbaanadvies in Twente