Verveel jij je op het werk?

Ben jij regelmatig privé-zaken aan het regelen op het werk? Kijk jij de klok van de muur? Eet of rook jij op het werk meer dan thuis? ’s Ochtends niet zoveel zin om naar je werk te gaan? Grote kans dat jij je verveelt op het werk. Verveling lijkt een luxeprobleem, maar niks is minder waar. Een gebrek aan uitdaging en concentratie kan leiden tot frustratie en onrust. Je kunt je na verloop van tijd nutteloos gaan voelen. Daarnaast heeft verveling een negatief effect op jouw gedrag. Verveelde mensen zijn bijvoorbeeld geneigd om meer te eten of te roken. Naast de negatieve effecten op je mentale en fysieke gezondheid belemmert verveling ook je persoonlijke ontwikkeling. Zodra jij je verveelt, sta je stil. Jouw kennis, vaardigheden en talenten worden niet gebruikt en groeien dus ook niet. Verveel jij je en kan je wel wat tips gebruiken om die verveling te doorbreken? Lees dan verder voor een aantal goede tips. (loopbaan adviseur almelo)

Gebruik je tijd om na te denken wat je wilt doen

Waarschijnlijk zit je niet helemaal op je plek. Maar wat wil je wel doen? Welke uitdaging mis je in je werk? Wat vind je leuk om te doen, zou je meer willen doen? Ook handig om te weten waar je geen energie van krijgt. Wat is het verschil met toen je startte? Wat vond je destijds leuk aan deze baan?

Ga netwerken

Wanneer je een aantal jaar op dezelfde plek zit en bijna of geen nieuwe mensen meer ontmoet, kun je ook zelf op zoek gaan naar nieuwe contacten. Denk hierbij niet alleen aan collega’s, maar ook leveranciers, afnemers en (potentiële) klanten. Kijk eens rustig om je heen en kies iemand waarmee je contact kunt en wilt leggen. Introduceer jezelf en kijk hoe het uitpakt. In de zakelijke wereld is er altijd iets om over te praten en wie weet bieden nieuwe contacten kansen in de toekomst. (loopbaan adviseur almelo)

Zoek een andere werkplek

Lukt het je niet je op je werk te focussen? Dan kan je omgeving het probleem zijn. Er zijn bijvoorbeeld te veel of te weinig prikkels. Pas wanneer je afgeleid bent en jij je niet meer kunt concentreren, ga je bewust nadenken over de situatie. Je ergert je aan allerlei prikkels (of het gebrek eraan), je kunt niet fatsoenlijk verder werken, je begint te dagdromen en je verveelt je. Kijk eens of het mogelijk is om (een paar dagen per week) ergens anders in je kantoor/werklocatie aan de slag te gaan. Ook thuiswerken kan een optie zijn. (adviseur loopbaan Almelo)

Aan de slag met zelfontwikkeling

Het kan verleidelijk zijn toe te geven aan verveling. Je ervaart namelijk geen stress. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan en je hebt geen ‘onhaalbare’ deadlines. Je kunt rustig het internet uitlezen, terwijl je gewoon krijgt doorbetaald. Prima toch? Op korte termijn misschien wel. Op lange termijn zeker niet. Zo kun je onder andere depressief worden, omdat je jezelf na enige tijd nutteloos gaat voelen. Bovendien vergroot verveling jouw kans op ontslag. Een belangrijke reden voor een werkgever om iemand in dienst te houden is de onmisbaarheid van de werknemer. Werknemers die zich regelmatig vervelen, wekken niet echt de illusie dat ze onmisbaar zijn. Als klap op de vuurpijl staat je eigen ontwikkeling stil wanneer je je verveelt. Met een verhoogd risico op ontslag is dat zeker iets wat je wilt vermijden. Een oplossing voor dit probleem is het volgen van een cursus of webinar. Webinars zijn online colleges die je vaak gratis kunt volgen. Ook steeds meer cursussen worden online aangeboden. Online opleidingen zijn een ideaal middel om tijd te doden op het werk en tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen. Je maakt jezelf niet alleen onmisbaar, maar je verhoogt ook je waarde voor het bedrijf en daarmee jouw kans op een promotie. (loopbaan adviseur almelo)

Praat met collega’s en/of je leidinggevende

Vervelen jouw collega’s zich ook of is het werk simpelweg oneerlijk verdeeld? Wanneer het laatste het geval is, kun je in overleg met je collega’s wat werk overnemen. Hebben je collega’s geen extra werk voor je? Overweeg dan om je leidinggevende om extra werk te vragen. Probeer dit echter wel slim aan te pakken. Vraag niet zomaar om meer taken en opdrachten (die overeenkomen met wat je al doet). Probeer aan te sturen op nieuwe verantwoordelijkheden. Meer verantwoordelijkheden betekent meer diverse werkzaamheden. Het verrichten van diverse werkzaamheden zorgt voor nieuwe inzichten en draagt bij aan je ontwikkeling. Wellicht ontdek je een nieuwe passie of ontmoet je mensen waarmee je een nieuwe werkrelatie opbouwt. (loopbaan adviseur almelo)

loopbaan adviseur almelo

Kom je er niet goed uit? Of wil je op zoek naar een nieuwe baan, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat bij je past? CoachPraktijk Twente gaat met je aan de slag in een loopbaan traject. Hierdoor leer je jezelf goed kennen en ontdek je welke banen goed bij jou passen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens rond op de website of neem contact met ons op.

Coachpraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Kijk dan hier.

loopbaan adviseur almelo