Adviezen voor wie begint met netwerken

De baan van je leven is vaak niet verder dan drie handshakes van je vandaan. Slim netwerken is volgens kenners dan ook een onmisbare vaardigheid op je pad naar succes. Maar hoe begin je daarmee?

We hebben tijdens een bedrijfsborrel allemaal wel eens het zinnetje gehoord: “O, die loopt weer te netwerken.” Dat heeft dan een negatieve connotatie, een van snelle babbels en ‘aardig doen’ om je carrière vooruit te helpen. Maar goed netwerken is meer dan dat. En er zijn genoeg experts die het belang ervan benadrukken. “Netwerken is zowel een onmisbare vaardigheid bij het vinden van nieuw werk als een middel om beter te functioneren in je huidige baan”, vinden de auteurs van Netwerken Werkt. Netwerken levert vaak eerder je droombaan op dan solliciteren. Het opbouwen van een netwerk is niet alleen onmisbaar, iedereen kan het leren. Laten we eens kijken hoe. (Loopbaan advies in Twente)

Lef, leuk en doelbewust
Netwerken begint bij jezelf. Je moet er wel wat lef voor hebben en niet te verlegen zijn. Probeer er ook een beetje lol in te hebben, dus niet alleen netwerken omdat het móét. Bij netwerken gaat het erom wie je kent, maar zeker ook om wie je bent. Je bent al een stuk zelfverzekerder als je je vooraf een doel hebt gesteld. Maak voor jezelf je resumé, bedenk een korte netwerkpitch, en breng die ook helder over tijdens een gesprek. (Loopbaan advies in Twente)

Dicht bij huis beginnen
Begin met netwerken in je persoonlijke kring en breid van daar steeds verder uit. De eerste drempel ligt dan lager, want je spreekt makkelijker met bekenden. Een prima proef dus voor je netwerkcapaciteiten. En er is altijd een kans dat een kennis of familielid nog iemand weet bij een bedrijf waarin jij interesse hebt. Via-via leer je zo steeds meer mensen kennen, en die mensen kennen weer andere nuttige mensen. Zo bouw je sociaal kapitaal op dat je op een dag kunt verzilveren. (Loopbaan advies in Twente)

Perfecte netwerkmomenten
Congressen en seminars zijn perfecte netwerkmomenten. Hier vind je mensen die al werkzaam zijn in jouw (beoogde) vakgebied, en die jou mogelijk verder kunnen helpen. Je hebt genoeg gespreksstof, bijvoorbeeld de presentatie die net afgelopen is, of ontwikkelingen in de sector in het algemeen. De dag wordt meestal afgesloten met een netwerkborrel. De ontmoetingen zijn hier informeel en relaxed, mensen met hogere functies staan er vaak gewoon tussen. Zorg dat je genoeg visitekaartjes meeneemt. (Loopbaan advies in Twente)

Niet drammen
Pas ervoor op dat je niet te snel te pushy bent. Netwerken is een subtiel spel waarin je je voorstelt en informatie uitwisselt. Je mag best laten weten dat je openstaat voor een uitdaging, maar het is géén sollicitatie. Wanneer je te drammerig bent, zeker in een informele setting, kan dat juist averechtse werken. (Loopbaan advies in Twente)

Social netwerken
Een handige tool om online te netwerken is LinkedIn. Door corona en het wegvallen van fysieke netwerkmogelijkheden geldt dat meer dan ooit. Maar ook daarvoor was LinkedIn al een handig platform om jezelf voor te stellen, interesses te delen en ontwikkelingen in jouw sector te volgen. Feitelijk doe je hier hetzelfde als in je fysieke netwerk: je start met bekenden en vergroot van daaruit stapsgewijs je netwerk. Om jezelf hier optimaal te profileren, zijn er veel workshops en cursussen. Netwerken door middel van andere sociale media, passend bij jouw beroep, kan uiteraard ook. (bron: Intermediair)(Loopbaan advies in Twente)

Loopbaan advies in Twente

Wil jij aan de slag met je loopbaan, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? start dan een loopbaantraject! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd tot Register Loopbaan Professional. Meer berichten lezen? Lees hier over voorjaarsmoeheid.

Loopbaan advies in Twente