Het belang van goede studiekeuze begeleiding

Op de HAVO wist ik één ding heel zeker: dat ik daar niet leerde wat ik wilde leren. Maar wat dan wel? Na drie jaren zwoegen vond mijn moeder het mooi geweest en gaf me een boekje met opleidingsmogelijkheden. Van studiekeuze begeleiding hadden we in die tijd eigenlijk nog niet gehoord. Voor mij was altijd al duidelijk dat ik graag met mensen wil werken, iets voor anderen wilde betekenen. Maar wat precies en met welke studie, daar had ik geen idee van. De opleiding SPW leek me wel wat. En zo besloot ik, met een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO op zak over te stappen naar het MBO. En dat bleek best een goede beslissing te zijn. Drie jaar ging ik met veel plezier naar school en haalde ik zonder veel moeite met hoge cijfers het MBO. (studiekeuze begeleiding)

Studiekeuze begeleiding

Maar ja, ik wilde nog meer! Mijn interesse was gewekt en ik besloot door te gaan naar het HBO. In een boekje las ik over de opleiding Pedagogiek. Met kinderen werken, onderwijs, ontwikkelen. Die dingen spraken me wel aan. Maar wat ik daar nou precies mee wilde doen? Al gauw bleek dit niet zo’n beste keuze. De opleiding sloot niet aan bij mijn interesse en paste niet bij mijn kwaliteiten. Na een half jaar trok ik de stekker eruit. En nu? Omdat ik werkelijk geen idee had besloot ik te gaan werken. Na een bezoek aan vier uitzendbureaus had ik een baan. Ik kon aan de slag bij de Belastingdienst! Archieven bijwerken, administratief werk en wat klusjes. Een klus voor drie maanden. Uiteindelijk ben ik er anderhalf jaar blijven hangen. (studiekeuze begeleiding)

Wat wil ik nou eigenlijk?

Waarom bleef ik zo lang hangen bij een baan die totaal niet bij me paste? Ik had simpelweg geen idee wat ik wel wilde doen. Ik wilde verder studeren, maar wat moest ik gaan doen? De Belastingdienst waardeerde mijn inzet bijzonder. Zou ik geen economie willen gaan doen? Nu onvoorstelbaar, maar ik heb het destijds serieus nog even overwogen. Na anderhalf jaar werken was ik er helemaal klaar mee en wederom kwamen de opleidingsboekjes op tafel. Het werd journalistiek.

Een leuke opleiding, maar ook hier wist ik al snel, hier ga ik straks niks mee doen. Toch heb ik de opleiding afgemaakt. Dan had ik in ieder geval dat HBO papiertje. De laatste twee jaren heb ik me er echt doorheen moeten slepen, maar nog altijd ben ik blij dat ik het afgerond heb. Niet omdat ik journalist ben geworden, maar omdat ik vrij zeker weet dat ik niet aan nog een opleiding was begonnen. (studiekeuze begeleiding)

Belang van studiekeuze begeleiding

Kern van dit verhaal? Studiekeuze begeleiding had me destijds kunnen helpen om duidelijk te krijgen wat bij mij past. Mijn decaan gaf mij het advies om gewoon een HBO te doen, uiteindelijk ging het alleen maar om het laten zien van jouw niveau. Misschien een prima advies in tijden van economische weelde, maar in tijden van crisis kan je daar natuurlijk helemaal niks mee. En dan nog is het erg lastig uitleggen aan een werkgever dat je studiekeuzecoach wilt worden, maar journalistiek hebt gestudeerd. Het zou mij destijds enorm geholpen hebben wanneer ik duidelijk had gehad wat ik kan, wat mij boeit, waar mijn passie en talenten liggen. Welke drijfveren ik heb en waarom dat zo belangrijk voor mij is. Welke beroepen sluiten daarbij aan en heb ik de benodigde competenties in huis? Met antwoorden op deze vragen had ik de zoektocht naar mijn werk als loopbaancoach en in de studiekeuze begeleiding eerder richting kunnen geven. Nu moest ik er een reis naar Australië voor maken om te ontdekken wat ik nou echt wilde. Aan de andere kant, mijn eigen rommelige studiekeuze is eigenlijk ook een goede drijfveer om anderen te helpen wel een goede keuze te maken!

Kom jij er nou ook niet uit en kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een (goede) studiekeuze? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat ik voor jou kan betekenen bij studiekeuze begeleiding.

Meer berichten lezen? Lees hier over onze workshop drijfveren & talenten!

Studiekeuze begeleiding

CoachPraktijk Twente is een erkende loopbaan professional!