Zo zorg jij voor meer focus, rust en energie
De Jong, in een vorig leven bekend als Milan Alberts uit GTST, is al weer heel wat jaren actief als spreker, trainer en consultant. Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en kwam al snel tot het inzicht dat het goed onderhouden van je brein een ondergeschoven kindje is. ‘We vinden het heel vanzelfsprekend dat we ons lichaam onderhouden en daarmee blessures trachten te voorkomen. Mentaal in goede conditie zijn en blijven, daar zijn veel mensen niet mee bezig. Best vreemd, toch? Door een brein te trainen vergaar je meer rust, meer energie en meer kwaliteit van leven. Een gezonder brein betekent bovendien effectievere werknemers.’ (erkende coaching Twente)
De Jong definieert vier breincircuits die van groot belang zijn voor rust, energie en geluk:
1. Aandachtcircuit: ons vermogen om focus te houden, een afgeleide geest is een ongelukkige geest;
2. Altruïsmecircuit: ons vermogen om onvoorwaardelijk te kunnen geven, vrijgevigheid zonder iets terug te verwachten, vriendelijkheid;
3. Positiviteitcircuit: ons vermogen om positieve emoties en gedachten te creëren en te koesteren;
4. Veerkrachtcircuit: ons vermogen om te herstellen van negatieve gemoedstoestanden.
Deze circuits zijn met weinig moeite goed te trainen en kun je ook prima vertalen naar de werkvloer, aldus De Jong. Met name het altruïsmecircuit kan veel opleveren in kantoortuinen en bij collega’s onderling. ‘Eigenlijk komt het in het kort op neer ‘be nice’, gewoon aardig doen zonder iets terug te verwachten. Want echt: wie goed doet goed ontmoet.’ Voor Intermediair voorzag hij ons van een drietal oefeningen. (erkende coaching twente)
Stiekeme vriendelijkheid (erkende coaching Twente)
‘Dit is echt leuk om te doen. Het idee is om – zonder dat je collega het doorheeft – iets aardigs voor hem of haar te doen, zonder gesnapt te worden. Juist dat laatste is belangrijk. Het is niet erg als jouw aardige daad vroeg of laat uitkomt, maar loop er niet mee te koop. Denk bijvoorbeeld aan iemands bureau opruimen als die er niet is, een kop koffie of iets lekker achterlaten, of een post-it met een positieve boodschap op een monitor plakken. Je zult zien hoe blij iemand kan worden van zo’n klein gebaar.’ (erkende coaching Twente)
Impulsief geven
‘Doordat mensen naast emotionele ook rationele wezens zijn, hebben we de neiging ons eerste impulsen te heroverwegen en ze vervolgens niet op te volgen. Je hebt bijvoorbeeld de aandrang om een mooi, duur cadeau voor iemand te kopen. Je staat in de winkel en dan denk je ‘mmm, toch best prijzig, ik kijk nog even verder’.
‘Die innerlijke vrek hebben we allemaal en het is de uitdaging om juist níét te handelen naar je hebzucht. Dat geldt ook wanneer het op jouw spaarzame tijd aankomt. Je kunt niet op ieders verzoek op kantoor ja zeggen, want je hebt het zelf ook druk. Spreek echter met jezelf één dag in de maand af, waarop je volledig je impulsen op werkgebied volgt. Dus volmondig ja zeggen als iemand je hulp nodig hebt.’ (erkende coaching twente)
Vijf minuten per dag belangeloos
‘Wat ook heel goed werkt, is vijf minuten per dag belangeloos iets doen voor een ander. Belangeloos in die zin dat je er dus echt niets voor terug verwacht. Dan kan een welgemeend compliment zijn of iemand aanraden of onderschrijven voor een bepaalde vaardigheid op LinkedIn. Het is zo’n kleine moeite.’(erkende coaching twente)
Leeg na een dag werken? Let op je taalgebruik!De Jong krijgt veel vragen van mensen die na een dag werken doodmoe op de bank ploffen en tot weinig meer in staat zijn. Hij wijst mensen op vaste patronen van waaruit ze handelen.
‘Er zijn drie systemen die in ieder mens ingebakken zitten. Het jaagsysteem, het gevaarsysteem en het zorgsysteem. Handel je vanuit je jaagsysteem, dan ben je op zoek naar toekomstige beloningen en wil je presteren. Vanuit het gevaarsysteem volgt vluchten, vechten of zelfbescherming. Het zorgsysteem tenslotte zorgt voor kalmering, verbinding en herstel. We gedragen ons afwisselend naar die drie systemen maar de kunst is om ze goed in balans te houden. Als het gevaar- of jaagsysteem overbelast raken, liggen stress en vermoeidheid op de loer.’ Een manier om bij jezelf te rade te gaan welk systeem je het meest hanteert is volgens De Jong het letten op eigen taalgebruik. Woorden als ‘moeten’, ‘horen’, ‘dreigen’ en ‘vermijden’ duiden op handelen vanuit het gevaarsysteem. Bij het jaagsysteem komen woorden als ‘streven’, ‘willen’ of ‘verwachten’ veel voor. ‘Gunnen’, ‘hoeven’ of ‘mogen’duiden dan weer op de zorgstand. ‘Let maar eens op je eigen taalgebruik in een vergadering’, zegt De Jong. Of op dat van diegene die een presentatie houdt. ‘Je ontdekt snel genoeg patronen.’ (erkende coaching twente) |
Erkende coaching twente
Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan kan een coach traject uitkomst bieden. Wil je meer weten over onze diensten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.
(erkende coaching Twente)